Preprint / Version 1

Gastronomic heritage of the A'I Dureno-Sucumbíos community, Ecuador

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59410/PREPRINT-UEA-vLTUREL2324ep05-101

Keywords:

preservation, promotion, strategy, identity, culture, tourism

Abstract

The research focuses on the gastronomic heritage of the A'I Dureno community in Sucumbíos, Ecuador. The main objective of this study was to analyze said heritage, with specific objectives ranging from assessing the level of knowledge and participation of the community to exploring their perception of gastronomic promotion and proposing strategies for its preservation. To collect data, a structured survey was applied to community members, addressing topics such as their length of residence, perception of changes in culinary practices, favorite dishes, knowledge of ingredients, visits to gastronomic establishments, knowledge of culinary techniques, and perception of the presentation and promotion of local gastronomy. The results revealed that the majority of respondents have lived in the community for more than 10 years, many perceived changes in culinary practices, and the most appreciated dish was guanta soup. Although knowledge about ingredients and gastronomic identity was high, the need to promote it more as a tourist attraction was identified, especially through culinary training for young people. This study provides valuable information about the gastronomic heritage of the A'I Dureno community, which can be used to develop strategies aimed at preserving and promoting its culinary identity, thereby strengthening its culture and contributing to socio-economic development through gastronomic tourism.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alelú Hernández, M., S. Cantín García, N. López Abejón, y M. Rodríguez Zazo. 2009. “Estudio de encuestas.” Madrid: Universidad Autónoma de Madrid.

Alvarado, Armando, Miguel Sanda, Ricardo Tapuy, Armando Yumbo, Ernesto Maniguaje, Hugo Payaguaje, Juan Taánt, Genis Mera, y Narcisa Vera. 2011. Saberes ancestrales de Sucumbíos. 1a ed. https://biblioteca.unae.edu.ec/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=56680.

Ante Tulpa, Alex Edison, y Edgar Misael Cabascango Cabascango. 2023. “Potencial del turismo gastronómico del cantón Pujilí de la provincia de Cotopaxi.” Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi. http://localhost/handle/27000/11104.

Barahona Caiza, María. 2021. “Design Of An Ethno-Agrotourism Route In The Millennium Community A’i Dureno, Lago Agrio Canton, Sucumbíos Province A’i Dureno, Cantón Lago Agrio, Provincia De Sucumbíos.” Revista Científica MQRinvestigar. Vol. 5. https://orcid.org/0000-0002-8695-5005.

Bastidas Aráuz, Carlos Andrés. 2023. “Factores económicos y territoriales de los espacios turísticos para la dinamización del turismo rural en la provincia de Chimborazo en los cantones de Alausí y Guano”. Tesis Maestría, Alausí: Universidad Técnica del Norte. http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/15216.

Caiza, Clara, y Wilian Patricio Andrade Ruiz. 2022. “El turismo slow como alternativa para el desarrollo sostenible en la comunidad del milenio A´I Cofan Dureno al 2030”. Revista Ecos de la Academia 8 (16): 59–79. https://doi.org/10.53358/ECOSACADEMIA.V8I16.807Cauas,

Daniel. 2015. Definición de las variables, enfoque y tipo de investigación. Vol. 2. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia. https://gc.scalahed.com/recursos/files/r161r/w24762w/Definiciondelasvariables,enfoqueytipodeinvestigacion.pdf.

Cupichamba Benítez, Luis Esteban. 2017. “Estudio de la gastronomía, historia y cultura afrodescendiente de la comunidad de Salinas del cantón Ibarra”. Tesis de pregrado, Ibarra. http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/5980.

Grimaldi, Piercarlo., Gianpaolo. Fassino, Davide. Porporato, y Carlo Petrini. 2019. Culture, Heritage, Identity and Food. A Methodological Approach. Franco Angeli. https://research.uniupo.it/it/publications/culture-heritage-identity-and-food-a-methodological-approach.

Jiménez Arrobo, Tatiana del Cisne. 2021. “Discursos ante las violencias basadas en Género: narrativas y experiencias de las mujeres kichwas de Allyshungo, en el año 2020”. Quito: Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales. http://repositorio.flacsoandes.edu.ec/handle/10469/18129.

López Romo, Heriberto. 1998. “La metodología de la encuesta”. Técnicas de investigación en sociedad, cultura y comunicación., 33–74. https://biblioteca.marco.edu.mx/files/metodologia_encuestas.pdf.

Maya Virgen, Daniel Felipe, Luisa María Jiménez Virgen, y Diana Vanessa Cuellar Cárdenas. 2023. “Influencia de las expresiones artísticas en la identidad cultural de un grupo de estudiantes de la Institución Educativa el Queremal”.

Menor Campos, Antonio, Amalia Hidalgo Fernández, Teresa López Felipe, y Carol Jara Alba. 2022. “Local gastronomy, culture, and tourism in World Heritage Cities: The foreign tourist behaviour”. Investigaciones Turisticas, no 23: 140–61. https://doi.org/10.14198/INTURI2022.23.7.

Moya, Alba. 2010. Atlas alimentario de los pueblos indígenas y afrodescendientes del Ecuador: la sierra. 1a ed. Ministerio de inclusión económica social.

Paredes Guerrero, Roger Badin, y Josselyn Dayanna Castillo Barragán. 2023. “Gastronomía Ancestral y Turismo Cultural en el cantón Lago Agrio, provincia de Sucumbíos”. Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo. http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/11951.

Rendón, Jorge Gómez. 2021. “Patrimonios inmateriales amazónicos de Orellana y Sucumbíos”. Antropología Cuadernos de Investigación, no 25 (diciembre): 42–81. https://doi.org/10.26807/ANT.VI25.273.

Salinas Castillo, Mayra Alejandra, y Alexandra Carolina Guadalupe Camino. 2019. “Documentación de los métodos de cocción y preservación de alimentos usados en las nacionalidades indígenas residentes en la provincia de Sucumbíos- Ecuador”. Quito: Universidad de la Américas. http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/10521.

Sesana, Elena, Alexandre S. Gagnon, Chiara Ciantelli, Jo Ann Cassar, y John J. Hughes. 2021. “Climate change impacts on cultural heritage: A literature review”. Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change 12 (4): 29. https://doi.org/10.1002/WCC.710.

Torres Oñate, Camilo Francisco, y Dayana Guadalupe Ortiz Ortiz. 2024. “El patrimonio alimentario y el turismo naranja en el cantón

Santiago de Píllaro”. Tesis de Pregrado, Ambato: universidad Técnica De Ambato. https://repositorio.uta.edu.ec:8443/jspui/handle/123456789/40280.

Zada González, Eylen, y Ismel Bravo Placeres. 2023. “Saberes ancestrales para la conservación del patrimonio cultural inmaterial de la comunidad Cofán Dureno, Ecuador”. Revista UNIANDES Episteme 10 (1): 69–87. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8879875&info=resumen&idioma=SPA.

Zurita Montero, Kevin Alberto. 2022. “Inventario gastronómico ancestral y el turismo cultural del cantón Lago Agrio, Provincia de Sucumbíos”. Universidad Técnica de Babahoyo. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/12116.

Downloads

Posted

2025-09-23